-
Sirul pericopelor continua de la o saptamana la alta in zilele de luni-vineri, in vreme ce sambata (ziua mucenicilor si a celor adormiti) si duminica (ziua Invierii), pericopele sunt specioal alese si extrase din acest sir.
-
Pericopele sunt impartite in 50 de saptamani, care incep la Pasti si se termina in Sambata Mare urmatoare :
- 7 saptamani dupa Pasti (adica Cincizecimea, pana la Pogorarea Sfantului Duh – Rusalii) se citesc Faptele Apostolilor si Evanghelia de la Ioan;
- 33 de saptamani de la Rusalii la Triod + primele saptamani din Triod se citesc Epistolele toate in ordine – atat cele pauline cat si cele sobornicesti, fara Apocalipsa – si Evangheliile de la Matei, Luca si Marcu. „Triodul” este perioada de 10 saptamani inaintea Sfintelor Pasti : 3 pregatitoare + 7 ale Postului Mare;
- 7 saptamani ale Postului Mare nu se citesc pericope decat sambata si duminica, alese in majoritate din Epistola catre Evrei si Evanghelia de la Marcu. Se citesc insa pericopele din veciul Testament (la Vecernie si Ceasul 6).
-
Intre Rusalii si Triod, Epistolele se citesc continuu, de la saptamana 1 la 33, in vreme ce Evangheliile se citesc astfel : cele 11 saptamani de la Matei, apoi cate incap dupa Marcu pana la saptamana intai de la Luca, adica cea dinaintea primei duminici de la Luca (care duminica este totdeauna a doua dupa Inaltarea Sfintei Cruci); de aici, se continua cele 12 saptamani de la Luca, iar la sfarsit, restul de la Marcu.
-
Patru lecturi duminicale de la Luca se stabilesc in functie de ciclul lunar, ceea ce determina o aparenta incurcatura de numerotare; astfel, Luca 5, 13, 10-11 (22,30,27-28 dupa Rusalii) trebue sa fie totdeauna prima duminica dupa 30 octombrie, respectiv ultima duminica din noiembrie si duminicile ante- si penultima inaintea Nasterii Domnului.
-
Deoarece anul liturgic poate ajunge pana la 55 de saptamani (cazul 2007-2008) , pentru a umple golul potential (55 fata de cele 50) s-au randuit 5 saptamani de pericope speciale in jurul celor trei praznice insemnate din aceasta perioada: 8-14, 15-21 septembrie; 24-30 decembrie; 31 decembrie – 6 ianuarie; 7 – 13 ianuarie. Deci, cand este nevoie, sirul se blocheaza in unele sau toate aceste saptamani.
-
Pericopele din zi de praznic mare, se citesc in ziua precedenta sau urmatoare, dupa cele ale zilei respective. Iar cele din zi de praznic sau sfant cu cruce simpla in calendar se citesc atunci, insa dupa cele ale praznicului sau sfantului respectiv.
-
Pentru restul sfintilor, sunt prescrise anumite lecturi generale, in functie de categoria lor (unii sfinti pot avea insa pericope alese, altele decat aceastea generale). Cand dorim, putem adauga si lecturile vreunui sfant, insa totdeauna dupa cele ale zilei respective din sirul anului liturgic.
-
Evangheliile Invierii sunt cele 11 pericope despre Invierea Domnului (dupa numarul celor 11 apostoli martori ai Invierii) care se citesc in Utrenia duminicilor, de-a lungul intregului an liturgic, incepand din duminica Tomii.