Sf. Iosif Marturisitorul din Maramures

Sf. Iosif Mărturisitorul din Maramureș (24 aprilie) [1]

 

IosifMaramures.jpg (191892 bytes)

click pentru detaliu

 

 

Acest sfânt a fost episcop al Maramureșului și mărturisitor al dreptei-credințe, fiind trecut în rândurile sfinților de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alături de mitropoliții Ardealului, Ilie Iorest și Sava Brancovici.

S-a născut în secolul al XVII-lea, într-un sat din Năsăud, într-o familie de creștini ortodocși și a dobândit învățătură de la preoții satelor și mergând prin mânăstirile si schiturile Maramureșului. Este hirotonit preot, după care, în anul 1690 este ales episcop al Maramureșului, fiind hirotonit de mitropolitul Moldovei de la acea vreme, Dosoftei. Reședința episcopală a fost la început în incinta mânăstirii Sfântul Mihail din Peri, dar când aceasta a fost desființată, scaunul episcopal s-a mutat la mânăstirile Giulești și Budești din Maramureș.

Sfântul ierarh Iosif a fost un neobosit apărător al credinței ortodoxe, îmbărbătându-și fără preget păstoriții să păstreze învățăturile Bisericii, într-o vreme în care presiunile pentru uniație sau pentru trecerea la calvinism, venite din partea conducerii străine, erau tot mai numeroase. În anul 1701 a fost chemat la Viena, unde i s-a propus renunțarea la ortodoxie, în schimbul unor avantaje materiale. A refuzat categoric, ceea ce a dus la iscarea unui val de acuze injuste și calomnii ce i s-au adus. În cele din urmă a fost arestat și întemnițat, dar nu pentru multă vreme, deoarece la presiunile românilor maramureșeni, va fi eliberat.

În anul 1705, este iarăși adus la judecată și condamnat, dar iarăși intervin românii maramureșeni, așa că la sfârșitul anului Sfântul va fi eliberat, interzicându-i-se însă dreptul de a mai rămâne în fruntea comunității ortodoxe din Maramureș. În anul 1711 va reveni însă în scaunul episcopal, dar fiind slăbit de atâtea suferințe, își dă viața în mâinile Domnului, la scurtă vreme după aceea.



[1] Dicționar al Sfinților Ortodocși, ed. cit, 2000, p. 156-157.