La începutul sec. al IV-lea, păstorea la Smirnum (azi Mitrovița), reședința provinciei romane Pannonia inferior, un episcop cu numele de Irineu. Acesta era tânăr, având familie și copii de vârstă fragedă.
Datorită edictelor potrivnice credinței creștine, în acea perioadă a început cea mai grea persecuție cunoscută până atunci în Imperiul Roman. Astfel, printre cei arestați s-a aflat și tânărul episcop Irineu. El a fost dus la judecată în fața guvernatorului provinciei, pe nume Probus, care i-a poruncit Sfântului să se supună poruncilor împărătești și să jertfească zeilor, lepădându-se de creștinism. Sfântul s-a împotrivit și ca atare a fost amenințat cu chinuri groaznice. Văzând aceasta, părinții soția și copii Sfântului au început să se roage de el, ca să dea ascultare poruncii guvernatorului, plângând tinerețea și frumusețea lui. Dar Sfântul Irineu, cuprins de dragostea lui Hristos n-a răspuns rugăminților rudelor, ci le-a amintit că cel ce se va lepăda de Hristos, va fi și el lepădat de Acesta.
Văzând că nu poate convinge pe tânărul episcop să se lepede de credința sa, Probus a poruncit ca acesta să fie aruncat în închisoare.
După un oarecare timp, guvernatorul l-a adus iarăși la judecată pe Sfântul Irineu, insistând ca acesta să jertfească zeilor, pentru a fi cruțat de la alte chinuri. Acesta însă s-a arătat iarăși neclintit în credință, ceea ce l-a înfuriat și mai tare pe Probus, care a poruncit ca Sfântul să fie bătut cu vergi. În timpul îndeplinirii acestei crude torturi, Sfântul Irineu nu înceta să-l mărturisească pe Hristos, ca fiind Cel ce-l întărește în necazuri, și căruia nu va înceta niciodată să-i slujească. Văzând acestea, Probus l-a amenințat cu moartea, dar Sfântul, netemându-se de o asemenea pedeapsă, arătând că prin acesta se va învrednici de cămările cerești ale Mântuitorului tuturor.
Vrând totuși să-l determine să se lepede de credința creștină, Probus l-a întrebat pe tânărul episcop dacă acesta are familie și copii, și dacă nu îi este milă de ei. Sfântul Irineu a răspuns însă că are familie și copii și că îi iubește, dar că mai presus de aceștia, el iubește pe Cel care a spus că Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de mine; cel ce iubește mai mult pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine(Matei 10, 37). Astfel, Sfântul Irineu, luând aminte spre cer la Dumnezeu, disprețuind amăgirile lumești, mărturisea că el nu cunoaște și nu are nici un părinte , afară de Dumnezeu.
În cele din urmă, mânios, Probus, văzând că nu-l poate convinge pe Sfânt să se lepede de Hristos, a poruncit ca să i se taie acestuia capul cu sabia, iar trupul să fie aruncat în râul Sava. Astfel, în anul 304, Sfântul Irineu a primit moartea ca pe o biruință asupra morții, mulțumind lui Dumnezeu că s-a învrednicit de acest mare dar.
[1] Pr. prof. Dr. Ioan I. Rămureanu, Sf. martir Irineu, episcopul, în vol. Sfinți români și apărători , ed. cit. , p.144.