Sf. Mucenici Pasicrat si Valentin

 Sf. Mucenici Pasicrat și Valentin (24 aprilie) [1]

 

La 24 aprilie, se sărbătorea în cetatea Durostor (Silistra), din provincia romană Moesia Inferior, local, pătimirea celor doi frați sfinți mucenici, Pasicrat și Valentin. După cum aflăm din Sinaxarul Bisericii din Constantinopol, acești doi frați erau ostași creștini din legiunea armatei romane la Dunăre, cu sediul la Durostor, sub comanda lui Avsolan, căpetenia acelui loc, în timpul împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu.

Văzând acești doi frați că păgânii se închină la pietre neînsuflețite, s-au aprins de râvnă pentru adevăratul Dumnezeu și au mărturisit du îndrăzneală că Hristos este adevăratul Dumnezeu, iar idolii sunt materie neînsuflețită. De aceea, în 298 ei au fost arestați și au fost duși la comandantul legiunii, care le-a arătat statuia zeului Apollo și le-a cerut să-i aducă jertfă. Pasicrat, apropiindu-se, l-a scuipat în față zicând „Astfel de cinstire se cuvine zeului acestuia”. Pentru aceasta păgânii l-au legat cu lanțuri de fier și l-au dus la închisoare. Astfel fiind întemnițat, de el s-a apropiat fratele său, Valentin, care, puțin mai înainte, de teamă, voia să jertfească zeului, tăgăduind pe Hristos, și scăpând astfel de chinuri. Pasicrat văzându-l, l-a respins, spunându-i că este nevrednic de rudenia cu el.

Fiind cercetat din nou, Valentin l-a mărturisit de această dată pe Hristos, ca și fratele său, iar în urma acestei mărturisiri a fost condamnat la moarte, prin tăierea capului, împreună cu fratele său. Astfel, pe când slujitorii îi duceau afară din cetate, pentru a împlini uciderea, mama acestor bravi mucenici îi însoțea, încurajându-i să fie fără de frică, și să fie gata să sufere moartea pentru Domnul Hristos. Ajungând la locul stabilit, celor doi frați li s-au tăiat capetele, astfel că la vârste fragede, Pasicrat având 22 de ani, iar Valentin 30, s-au învrednicit a fi primiți de Domnul în rândurile sfinților Săi. Apoi, mama lor a luat trupurile celor doi sfinți mucenici și le-a înmormântat cu cinste, după rânduielile creștinești, slăvind pe Dumnezeu, Cel ce i-a binecuvântat cei doi fii cu moarte mucenicească.

 



[1] Pr. Prof. Dr. Ioan I. Rămureanu, Sfinții Pasicrate și Valentinon, în vol. „Sfinți români și apărători…”, ed. cit. , p. 133.