click pentru detaliu
S-a născut pe la 1206 în cetatea Târnovo, din sudul Dunării. Părinții ei erau creștini și se ocupau cu agricultura. Mama fecioarei era de neam valah, fiind o fire evlavioasă și temătoare de Dumnezeu, mergând adesea la slujbele bisericești, ascultând cu luare aminte cuvintele Scripturii și străduindu-se să fie o împlinitoare a lor. Astfel, copila Filofteia a primit o aleasă educație religioasă, fiind nelipsită de lângă mama ei la slujbele bisericești și la celelalte fapte creștine, cu precădere cultivându-și virtutea milosteniei.
Tatăl fecioarei se îndeletnicea cu plugăria și avea și el credința creștină, dar această credință era nelucrătoare. Grijile acestei lumi, precum și deșertăciunile vieții i-au înțelenit sufletul, așa că binefacerile și milosteniile făcute de Filofteia le socotea o pagubă, adeseori certând-o și chiar bătând-o.
Când copila a ajuns la vârsta fecioriei, mama ei s-a mutat la Domnul, astfel că Filofteia a rămas în grija tatălui. Acesta s-a recăsătorit cu o femeie străină de credința creștină. Datorită acestui fapt, ea a ajuns să o urască de moarte pe nevinovata fecioară, pornindu-se împotriva ei cu mânie și răutate, cu chinuiri și cu bătăi, căutând, asemenea Irodiadei, vreme potrivită pentru a o învrăjbi și mai mult cu tatăl ei.
Între multele îndatoriri pe care mama vitregă le dăduse fecioarei, se afla și aceea de a duce tatălui său hrană la câmp. Pe drumul spre țarina unde lucra tatăl ei, adeseori îi ieșeau înainte oameni săraci, care o știau milostivă, și pe care o rugau să-i miluiască și pe dânșii. Copila, văzându-i în ce stare se aflau, se înduioșa, și neavând cu ce să-i miluiască, le dădea din mâncarea tatălui său. Întâmplându-se acest lucru de mai multe ori, tatăl copilei rămânea fără hrană îndestulată. Întrebându-și soția ce se întâmplă cu bucatele, aceasta i-a răspuns că ea îi dă cele trebuincioase, dar că poate Filofteia împarte mâncarea la săraci, după cum îi știa obiceiul.
Auzind aceasta, tatăl copilei și-a pus în gând să o urmărească. Așa a putut vedea cum Filofteia împărțea săracilor din mâncarea pe care trebuia să o ducă tatălui. Dar, în loc să se bucure de buna deprindere a fetei, s-a pornit cu mânie asupra ei, și scoțând de la brâu barda pe care o avea asupra sa, a aruncat-o asupra ei, rănind-o grav la picior. Prin rană, sângele a început să curgă șiroaie, astfel că datorită pierderii de sânge, copila, în vârstă de numai 12 ani, și-a dat viața în mâinile Domnului.
Înspăimântându-se de fapta pe care o făcuse, nevrednicul tată, care se făcuse ucigașul propriei fiice, s-a gândit să o ridice pentru a o înmormânta. dar Dumnezeu, care nu lasă nerăsplătite nevoințele robilor săi, a îngreuiat trupul tinerei fecioare așa de mult, încât nimeni nu a putut să o ridice. Nedumerit, tatăl a alergat în cetate, la episcop, unde a povestit toată întâmplarea, și cum trupul fecioarei se află îngreuiat pe pământ, slăvit de Dumnezeu cu cerească lumină. Venind episcopul cu mai marii cetății, cu clerici și cu mulțime de credincioși, la locul unde se afla trupul fecioarei, au înălțat rugăciuni către Dumnezeu și au vrut să ridice trupul fecioarei, pentru a fi așezat cu cinste în catedrala cetății. Nu au putut însă să miște trupul fecioarei, drept pentru care s-au minunat și mai tare de această aleasă a lui Dumnezeu.
În cele din urmă au înțeles că nu este voia Sfintei ca să fie dusă în cetate, și astfel au început să spună numele diferitelor cetăți, biserici și mânăstiri din dreapta și stânga Dunării. Când au rostit numele bisericii cu hramul Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeș, trupul sfintei s-a arătat imediat mai ușor și decât era în mod firesc. Fiind înștiințat voievodul Radu Negru despre voia Sfintei, acesta a venit în grabă, cu evlavie, la Dunăre, înconjurat fiind de vlădici, clerici și mult popor, unde au întâmpinat sfintele moaște ale fecioarei, după care le-au așezat în acea biserică din Curtea de Argeș.
În anul 1517, domnitorul Neagoe Basarab ctitorește mânăstirea Curtea de Argeș, unde se mută și moaștele Sfintei, rămânând acolo până astăzi, ca loc de pelerinaj și de închinare. Astfel, sfintele moaște ale Sfintei Mucenițe Filofteia-Fecioara au devenit pentru țara noastră o binecuvântare a lui Dumnezeu, iar pentru poporul român, izvor nesecat de binefaceri, de 8 veacuri ea ocrotind Curtea de Argeș și pe credincioșii ortodocși.
[1] Gherasim, episcopul Râmnicului și Argeșului, Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș, în vol. Sfinți români și apărători , ed. cit. , p.281.