Sfântul Bretanion, Episcopul Tomisului

Sfântul Bretanion, Episcopul Tomisului (25 ianuarie)[1]

 

bretanion.jpg (93153 bytes)

click pentru detaliu

 

Despre viața și activitatea acestui episcop există știri destul de sumare, dar se știe sigur că el păstorea biserica tomitană a întregii provincii Sciția (Dobrogea), pe vremea împăratului Valens.

Este originar din Capadocia, probabil un ucenic al Sfântului Vasile cel Mare. Ela  fost numit episcop al Tomisului în jurul anului 360. Printr-o mărturie a istoricului bisericesc Sozomen, cunoaștem un episod elocvent pentru bărbăția și înțelepciunea acestui ierarh al Bisericii. Astfel, împăratul Valens, care era un aprig susținător al ereziei ariene, a venit la Tomis, după încheierea unei campanii războinice împotriva goților (369), și intrând în catedrala episcopală a orașului, a încercat să-l înduplece pe episcop să îmbrățișeze credința rătăcită a arienilor, prin participarea la Sfintele taine alături de credincioșii arieni. Episcopul a refuzat însă, invocând hotărârile Sinodului I ecumenic de la Niceea (325), care condamnase arianismul, și a părăsit biserica episcopală, mutându-se într-o altă biserică, împreună cu credincioșii ortodocși.

Împăratul s-a mâniat foarte pe episcop, și a încercat să-l alunge pe acesta în exil, dar în cele din urmă nu a luat nici o măsură, temându-se de răscularea credincioșilor tomitani, al căror păstor era Bretanion, căci acești credincioși aveau un rol important în apărarea granițelor imperiului de năvălirile barbare.

Astfel putem înțelege din această istorisire că Bretanion era un episcop foarte iubit și respectat de credincioșii săi de credincioșii săi.

Alte știri despre viața și activitatea ierarhului de Tomis le putem afla tot de la istoricii vremii. Se pare că  Sfântul Bretanion a avut un rol important în redactarea și trimiterea documentelor cu privire la transferarea sfintelor moaște ale Sfântului Sava Gotul în Capadocia, la cererea Sfântului Vasile cel Mare. Acest fapt se desprinde mai cu seamă din Scrisoarea nr. 165 a Sfântului Vasile cel Mare către Bretanion, în care se arată că destinatarul acestei scrisori este vrednic de laudă datorită luptei sale pentru apărarea credinței ortodoxe, totodată Sfântul Vasile și mulțumind pentru ajutorul dat de Bretanion cu privire la mutarea sfintelor moaște în Capadocia.

Totodată, o altă epistolă a Sfântului Vasile cel Mare (Scrisoarea nr. 165) sugerează faptul că Bretanion este cel care ar fi redactat actul martiric al Sfântului Sava Gotul. Din păcate însă nu s-au păstrat scrisorile de răspuns ale episcopului Bretanion către Sfântul Vasile cel Mare, ca să ne putem da seama mai bine de calitățile acestui ierarh de la Tomis. Cert este însă faptul că Bretanion a condus biserica Tomisului până aproape de anul 381, când s-a mutat către Domnul, în ziua de 25 ianuarie. Credincioșii eparhiei l-au păstrat pe acest sfânt episcop în amintirea și dragostea lor, sărbătorindu-l în fiecare an cu mare evlavie. Urmașul său, poate unul din ucenicii săi, va fi tot așa de destoinic, participând și la al II-lea Sinod Ecumenic (Constantinopol, 381).



[1] Prof. Dr. Emilian Popescu, Sfântul Bretanion (Vetranion), în vol. „Sfinți români și apărători…”, ed. cit. , p.160.