Sf Ierarh Leontie de la Radauti

Sf Ierarh Leontie de la Rădăuți (1 iulie) [1]

 

Leontie de la Radauti.jpg (128915 bytes)

click pentru detaliu

 

Numele, viața și sfințenia moaștelor acestui vrednic ierarh al Bisericii noastre, se bucură de mare cinste și evlavie în nordul Moldovei, îndeosebi în orașul Rădăuți, atât pentru numărul faptelor minunate, cât și pentru darul nestricăciunii moaștelor sale, cu care le-a binecuvântat Dumnezeu.

Sfântul Leontie s-a născut la începutul sec. al XIV-lea, în orașul Rădăuți, din părinți binecredincioși, care i-au dat o educație aleasă, curată și sfântă, legându-l cu inima și cugetul de Dumnezeu. Astfel, Sfântul iubea de mic slujbele bisericești, ținea posturile, practica rugăciunea în taină și se simțea legat de toți oamenii, mai ales de copii mici și orfani, cu care împărțea hrana și bucuriile vârstei. Pentru aceea era iubit de către toți, fiind socotit un „copil bătrân”.

În anii 1359-1365, primul domnitor al Moldovei, Bogdan I, a ctitorit la Rădăuți  mânăstirea Bogdana, cu hramul „Sf. Nicolae”. Văzând aceasta, râvnitorul Leontie a intrat și el în nevoința călugărească, în scurt timp uimind pe viețuitorii de aici prin smerenia și ascultarea sa. Văzând acestea, egumenul mânăstirii la tuns pe Leontie în monahism, cu numele de Lavrentie. La scurt timp după aceea, râvnind pentru desăvârșire, va cere binecuvântare și se va retrage în sihăstrie, în codrii Rădăuților, pe valea Putnei. Acolo se aflau câțiva călugări vestiți, care i-au fost povățuitori și părinți duhovnicești tânărului Lavrentie.

Astfel, bine-viețuind în rânduiala monahală, în scurt timp în jurul chiliei Cuviosului Lavrentie au început să se adune ucenici iubitori de viață sihăstrească, iar mai târziu, numărul acestora înmulțindu-se, aceștia îl rugau să le fie lor egumen și părinte duhovnicesc. Din dragoste, Cuviosul a acceptat, și a construit într-o poiană o mică biserică de lemn, pe care a sfințit-o mitropolitul locului, Iosif Mușat. Cu această ocazie, Cuviosul Lavrentie a fost hirotonit ieromonah, și numit egumen al primei sihăstrii înființate în nordul Moldovei, cunoscută sub numele de „Schitul lui Lavrentie” sau „Schitul Laura”. Potrivit tradiției, la acest schit se va retrage mai târziu și Sfântul Daniil Sihastrul, sub povățuirea egumenului Lavrentie.

Întemeind Alexandru cel Bun episcopia Rădăuților, biserica mânăstirii Bogdana a fost transformată în catedrală episcopală. Auzind domnitorul de viața și faptele minunate ale Cuviosului Lavrentie, împreună cu mitropolitul Sucevei și cu tot clerul, l-au ales pe acesta ca întâistătător în scaunul de la Rădăuți. Acesta a trebuit să se supună hotărârii, deși era împotriva voinței sale, și ca urmare a lăsat pe ucenicul său cel mai râvnitor, Daniil, ca egumen peste schitul Laura.

Slujind vreme de mai mulți ani în calitate de episcop al Rădăuților, Fericitul Lavrentie s-a arătat a fi un păstor al dragostei, al rugăciuni și al faptelor bune, împărțind zilnic săracilor și văduvelor ajutoare și cuvinte de mângâiere. Ajungând la vârsta bătrâneților, s-a retras din scaunul episcopal, și s-a retras la schitul său mult îndrăgit, unde s-a nevoit în continuare cu rânduiala pustnicească. Astfel, Cuviosul ajunsese la măsura desăvârșirii, cunoscând cele viitoare și vindecând multe boli și suferințe omenești. Cunoscându-și mai dinainte și sfârșitul său, a cerut să fie tuns în marele și îngerescul chip al schimniciei, primind astfel numele de schimonahul Leontie. Apoi, chemând pe toți frații și ucenicii, le-a dat ultima sărutare și așa și-a dat cu pace sufletul în mâinile Domnului. A fost înmormântat de ucenicii săi în biserica de lemn a schitului, ctitoria sa, iar la mormântul lui se săvârșeau multe și minunate vindecări de boli.

Auzind despre aceste vindecări. credincioșii și clerul episcopiei de la Rădăuți au cerut mitropolitului Moldovei binecuvântare ca să strămute sfintele moaște ale Cuviosului în catedrala episcopală. Mitropolitul a încuviințat acest lucru, și astfel sfintele moaște au fost strămutate în catedrala din Rădăuți, în partea dreaptă a naosului. Zilnic veneau la sfintele moaște mulți credincioși, care primeau vindecare de boli și ajutor în necazuri, astfel că vestea despre Cuviosul Leontie se răspândise chiar și peste hotarele Moldovei,  fiind menționat și de ieromonahul Zaharia Kopâstenski, în cartea sa numită Palinodia.

În anul 1639 o ceată de tâlhari veniți de peste hotarele de nord ale Moldovei, a intrat în orașul Rădăuți noaptea și l-au prădat, printre alte lucruri furate aflându-se și racla cu sfintele moaște ale Cuviosului Leontie. Însuși domnitorul Moldovei de atunci, Vasile Lupu, venind la fața locului și văzând nelegiuirea comisă, a fost adânc întristat.

Așa au dispărut din țara noastră moaștele acestui mare sfânt român, și până în zilele noastre nu s-a mai putut afla nimic despre ele. În anul 1783, austriecii ocupă nordul Moldovei, transformă mânăstirea Bogdana în parohie, risipesc călugării de acolo, și astfel tradiția și cultul Sfântului ierarh Leontie de la Rădăuți dispar încetul cu încetul. mai târziu, și biserica schitului Laura va deveni biserică parohială a satului Laura de astăzi.

Prin nevoința sa bineplăcută lui Dumnezeu, Sfântul Leontie a înnoit deopotrivă viața de sihăstrie cât și cea de obște, preoția și arhieria, ajutând la mântuirea multor suflete. De aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în anul 1992, trecerea acestui Ierarh al Bisericii noastre în rândurile sfinților, cu zi de prăznuire la data de 1 iulie, conform zilei de cinstire de care se bucura în vechime, în cetatea Rădăuților.



[1] Ierom. Ioanichie Bălan,Sfântul Leontie de la Rădăuți, în vol. „Sfinți români și apărători…”, ed. cit. , p. 331.