Sfântul Mucenic Dasie

Sfântul Mucenic Dasie (20 noiembrie)[1]

 

Acesta era soldat în armata romană, și făcea parte din legiunea care staționa la Dunăre, în provincia Moesia Inferior. El a fost arestat și condamnat la moarte, iar martiriul se pare că l-a suferit la Axiopolis (Cernavodă), împreună cu alți doi martiri.[2] Este însă posibil ca aici el să fi fost numai sărbătorit, deoarece actul său martiric precizează că locul pătimirii a fost cetatea Durostor.[3]

La romani era un obicei ca de sărbătoarea Saturnaliilor, foarte populară la romani, să se aleagă la sorți un rege al Saturnaliilor, care, după alegere, trebuia să se îmbrace cu hainele și insignele zeului sărbătorii, după care timp de 30 de zile avea dreptul să se dedea la tot felul de petreceri și desfrânări, în fruntea unui cortegiu de soldați. După trecerea acestui timp, cel ales rege era sacrificat, prin aruncare în sus, în cădere fiind străpuns de săbiile ostașilor.

În urma tragerii la sorți, Dasie a fost ales rege al Saturnaliilor, Dar el s-a opus cu îndârjire la alegerea sa, socotindu-se ostaș al Domnului Iisus Hristos, arătând că acest obicei nu aduce nici un folos sufletesc, ci mai degrabă pierzanie. Auzind acestea, slujitorii fărădelegii l-au închis îndată într-o temniță întunecoasă, iar a doua zi l-au scos de acolo și l-au dus, legat, la pretoriul legatului roman, Bassus. Acolo, legatul i-a poruncit să se închine chipurilor împărătești care asigură pacea, dau ostașilor leafa și se îngrijesc în fiecare zi de binele tuturor. Dar Sfântul a răspuns că el nu slujește împăratului pământesc, ci Celui Ceresc. Cu toate înduplecările, și concesiile făcute de Bassus lui Dasie, acesta nu s-a lepădat de credința creștină, mărturisind că mai bine primește chinuri și moarte decât lepădarea de creștinism.

Atunci legatul văzând neclintirea lui Dasie, a poruncit ca acesta să fie supus mai multor chinuri, iar în cele din urmă să i se taie capul. Când Sfântul mergea către mucenicie, un oarecare slujitor mergea înaintea cortegiului cu un vas în care se aducea tămâie zeilor, vas pe care Dasie l-a răsturnat și a împrăștiat tămâia, după care și-a însemnat fruntea cu semnul Sfintei Cruci a lui Hristos. Așa și-a dat viața în mâinile Domnului acest neînfricat ostaș al lui Hristos. Tăierea capului său a avut loc în ziua de 20 a lunii noiembrie, într-o zi de vineri.

Moaștele Sfântului Dasie au rămas până în anul 579 la Durostor (Silistra), iar de acolo au fost duse în Italia, la Ancola, din cauza năvălirii avarilor. La Ancola au fost așezate cu mare cinste în biserica Sfântului Chiriac, iar inscripția greacă, păstrată pe racla sa, amintește cu precizie faptul că Sfântul Dasie a fost „adus din Durostor”.



[1] Pr. Prof Dr. Ioan Rămureanu, Sfântul Mucenic Dasie, în vol. „Sfinți români și apărători…”, ed. cit. , p.147.

[2] Idem, Martiriul Sfântului Dasie, în vol. „Actele martirice”, București, 1982, p. 243-249.

[3] C. Hristou, Martiriul Sfântului Dasie, ed. I, , apud Pr. Prof Dr. Ioan Rămureanu,op. cit. , p. 147.