Cuviosul Mărturisitor Sofronie de la Cioara

Cuviosul Mărturisitor Sofronie de la Cioara (21 octombrie)[1]

   

visarion-oprea-sofronie.jpg (130588 bytes)

click pentru detaliu

 

S-a născut în satul Cioara din județul Alba, în prima jumătate a sec al XVIII-lea. Numele lui de botez fusese Stan, iar cel de familie Popovici, dovadă că familia sa avea ascendență preoțească. Tunderea în monahism a avut loc într-o mănăstire „de peste munți”  poate la Cozia. Din anul 1756, el construiește un schit într-o pădure de lângă satul său natal, unde dădea învățătură la câțiva copii. Învățătura lui însă nu era puțină, de vreme ce era adeseori numit „dascălul” și în plus satele din jur cereau să i se îngăduie să le dea învățătură.

În primăvara anului 1757, autoritățile din Vinț i-au distrus biserica și chiliile mânăstirii, el abia putând scăpa cu fuga, și refugiindu-se în părțile Hunedoarei. De acum el va începe pregătirea tulburării și a răscoalei împotriva stăpânirii, căci lumea nu mai putea răbda silniciile la care era supusă. În toamna anului 1759, călugărul Sofronie va lua parte la adunarea din Apold, sub conducerea protopopului Ioan din Săliște. Aici se aducea de veste că împărăteasa dădea voie fiecăruia să aleagă între uniație și Ortodoxie, drept pentru care Cuviosul Sofronie va străbate până la Crăciunul aceluiași an mare parte din județul Hunedoara, ducând această veste și îndemnând la alegerea sau păstrarea Ortodoxiei.

Într-o zi însă, căpetenia județului îl va aresta și-l va arunca în temnița de la Bobâlna. Vestea arestării lui s-a răspândit cu repeziciune, iar pe 13 februarie, un număr de 500-600 de oameni, împărțiți în trei cete, îl vor elibera, și se vor retrage în munții Apuseni, unde apărarea era mai ușor de organizat.

La data de 21 aprilie 1760, Cuviosul Sofronie va intra în orașul Zlatna, unde a vorbit poporului în graiul lui simplu, arătând că Ortodoxia trebuie păstrată cu orice preț. Efectul acestei cuvântări a fost uimitor, toți românii din Zlatna declarându-se ortodocși. Această biruință asupra uniației s-a transformat în sărbătoare, așa încât în data de 10-11 august 1760, miile de oameni adunați acolo, împreună cu un sobor de preoți au alcătuit câteva memorii, unul către împărăteasă iar altele către guvernul ardelean, memorii în care se cerea respectarea credinței ortodoxe.

În 20 octombrie 1760, împărăteasa va recunoaște pentru prima oară că românii au suferit multe din pricina credinței lor, iar călugărului Sofronie i se făgăduia pază obștească, fiind liber să călătorească în orice parte a țări pentru a împăca bisericile și pe oameni. În data de 14-18 februarie 1761, Sofronie va convoca un sinod la Alba-Iulia, unde se va aproba de către autoritățile austro-ungare libertatea religioasă, dreptul numirii unui episcop ortodox și eliberarea celor închiși pentru credință.

Aceasta va rămâne una dintre cele mai luminoase pagini din istoria vieții bisericești a Transilvaniei. Prin siguranța, stăpânirea de sine, graiul cald și nemeșteșugit cu care se adresa, acest călugăr a reușit să stăpânească mulțimile, astfel că atâtea mii de oameni nu au săvârșit nici o tulburare nici în Abrud, nici la Alba-Iulia.

Când însă cruzimile și nedreptățile generalului Bukow, trimis în Transilvania pentru a face ordine, vor întrece măsura, Cuviosul se va retrage la mânăstirea Robaia, apoi simplu arhimandrit la Argeș, supraveghind viața bejenarilor ardeleni și urmărind viața bisericească de la nordul Carpaților. De aici va încuraja pe cei șovăielnici, va amenința pe cei ticăloși, și va strecura frica în rândul guvernanților de la Sibiu, care au fost nevoiți să împlinească cele mai multe din scopurile pentru care el luptase. Astfel, pentru faptul că se interesa de viața Bisericii din Ardeal, a fost condamnat la 5 ani de muncă silnică. Sentința nu va fi însă executată, căci el era deja refugiat peste munți, și în scurt timp va deveni egumenul mânăstirii Curtea de Argeș.

A fost canonizat de către sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe Române în data de 21 octombrie 1955, având ca zi de prăznuire ziua de 21 octombrie.



[1] Pr.  Prof.  Dr. Teodor Bodogae, Cuviosul Sofronie de la Cioara, în vol. „Sfinți români și apărători…”, ed. cit. , p.458.